Shimano Ultegra Di2

12-speed

Sinds jaar en dag is bij Shimano de Dura-Ace groepset het vlaggenschip in de collectie. Zijn er nieuwe innovaties op het gebied van draaiende en remmende onderdelen dan begint dit bij Shimano altijd bij deze set. De jaren erna sijpelt dit langzaam door naar de groepsets daaronder. Maar voor dit jaar heeft Shimano er voor gekozen niet alleen de Dura-Ace groep te vernieuwen maar ook direct het meer betaalbare familielid, de Ultegra groepset een upgrade te geven. Dit is vrij uniek voor Shimano begrippen. Daar moet wel bij gezegd worden dat er voorheen op 1 niveau zowel een mechanische als Di2 groepset werd gelanceerd. Nu heeft Shimano zich alleen gericht op de Di2 groepsets in combinatie met schijfremmen. Velgremmen zijn nog wel steeds leverbaar, maar worden niet verder doorontwikkeld.

Draadloze shifters

12 Speed cassette

Stillere remmen

Draadloze shifters

De opvallendste wijziging ten opzichte van zijn voorganger. De shifters van de Ultegra groepset zijn draadloos geworden. De voorderailleur (FD-R9250), achterderailleur (RD-R9250) en batterij zijn nog wel bekabeld met elkaar verbonden. De kabels zijn wel een stukje dunner geworden. Jaren geleden was Shimano al bezig met het testen van een draadloze groepset. Toen ze er bij een veldtest tijdens de Vuelta a Espana achterkwamen hoeveel draadloze signalen er bij een dergelijk evenement aanwezig zijn (tot wel 150 tegelijk), is er gelijk voor gekozen om dit meer tijd te geven om een eigen protocol te kunnen ontwikkelen dat volledig op zichzelf staat. Onderbrekingen of storingen door andere signalen zijn hierdoor uitgesloten.

Draadloze shifters

Het grote voordeel van de draadloze shifters is niet alleen het ontbreken van de kabels en de daarbij behorende montage, maar vooral de snelheid van schakelen. De achterderailleur schakelt 58% sneller dan zijn bedrade voorganger en de voorderailleur 45%. Daarnaast hoef je nu alleen je remleidingen nog door je stuur en frame te leiden, wat montage weer een stukje makkelijker maakt.

12 Speed

De grootste wijziging is natuurlijk dat ook Shimano overstapt naar 12 speed. Dit biedt uiteraard meer variatie in vertandingen. Shimano houdt vast aan de 11 als kleinste kransje. Op Ultegra niveau zijn alleen een 11-30 en een 11-34 cassettes verkrijgbaar.  Als grootste meerwaarde noemt Shimano zelf de toevoeging van de 16 in de “sweet spot” zone. Waar je vroeger nog wel eens het gevoel had net een tand te zwaar of een tand te licht rijden, daar is dat gat nu gedicht. Dit kunnen we zeker beamen, het zal het meer gelijkmatig verslijten van je cassette ook ten goede komen.

Stillere remmen

Last but not least, de remmen! Ze zeggen weleens, remmen is angst. Maar het is toch lekker dat je gecontroleerd en veilig tot stilstand kunt komen. De nieuwe remhoeven zijn zo aangepast dat de remblokken 10% verder van de schijf af staan. Dat zorgt voor minder geluid, vooral in natte omstandigheden. De blokjes zelf zijn hetzelfde gebleven als voorheen.

Het grootste verschil op remgebied zit hem echter bij de shifter. Daar is de Servo Wave techniek overgenomen uit de gravel- en MTB-groepen. Daarmee heb je minder vrije slag en een groter gebied om het remmen te doseren. Het zorgt ervoor dat je met minder kracht, gedoseerd en wanneer nodig harder kunt remmen.

(Bron: www.fiets.nl)

[grw id=”12704″]